Werkstress

Mijn uitleg.

Maatschappelijke en werkstress brengt je in een verhoogde staat van paraatheid. Het is een natuurlijke reactie, die gezond zou zijn mits het kort duurt. Deze natuurlijke reactie is ervoor om het lichaam klaar te maken voor een overleving reactie: vechten of vluchten. Maar stress kan ook een meer continue karakter krijgen. (chronische stress ben je je niet bewust) Door een onrustige en drukke geest of door het feit dat de ene prikkel op de andere volgt. Geen ruimte om terug te keren tot een natuurlijk rustpunt

In een natuurlijke omgeving geldt: een bedreiging is hevig, maar kort. Dat is niet de realiteit in ons dagelijks leven. Onze geest ziet veel bedreigingen en voelt vaak een gebrek aan controle. In ons dagelijks leven wordt het overlevingssysteem soms zo vaak getriggerd dat het niet meer tot rust komt. Er worden dan voortdurend stresshormonen in ons lichaam aangemaakt; er ontstaat chronische of onbewuste stress wat uiteindelijk kan resulteren in een burn-out.

Wanneer het lichaam en geest in de deze modus staat is een natuurlijk herstel niet meer mogelijk. In deze situatie levert Yoga, Mindfulness e.d. niet meer het gewenst resultaat. Het is kortdurend.

Denken dat Stress vooral door de werkgever komt maar is dat wel zo.

Er wordt veel geld en tijd uitgeven aan workshops waar mensen geleerd efficiënter om te gaan met hun tijd, vaker nee te zeggen en duidelijke keuze te maken. Prima zou je denken. Maar volgens mij zien wij hierbij iets over het hoofd. Niet de drukke maatschappij, maar de geest is de veroorzaker van stress. Als de geest denkt iets niet of moeilijk aan te kunnen, dan schakelt hij de stressmodus in. Wanneer wede stressmodus aan zetten dan zal ook het bewegings patroon aangepast worden. De stappen worden groter dan die we al normaliter maken. Hoe groter de stap cq pas hoe groter de strekkingen die het lichaam ervaart. Een strekking zorgt voor nog meer stress hormoon met alle gevolgen van dien.

Dit gebeurt onbewust

Opeens merk je dat je gestrest bent. Alleen als we ons richten en gaan begrijpen hoe onze schakelfunctie tussen geest, en lichaam werkt dan pas kunnen we het natuurlijke mechanisme bij de basis aanpakken.

De basis hiervan is ons zenuwstelsel 

Hoe werkt dat en hoe kunnen we dat beïnvloeden het is immers een balans tussen het animaal en autonoom zenuwstelsel, dat wil zeggen bewust en onbewust hebben elkaar nodig om goed te kunnen functioneren. Wanneer je goed gaat begrijpen hoe ons vlucht en vecht systeem werkt dan kan je het autonome zenuwstelsel via ons animaal bewegings- en autonoom adempatroon opnieuw instellen. Hoe de wandeldeskundige jou dat gaat leren lees je verder op.

Naar bewustwording